Grip salgınına dikkat!
Dünyada ve Türkiye’de 2020 yılında pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamalar nedeniyle grip vakalarına ender olarak rastlanırken bu yıl risk gruplarındaki kişilerde grip enfeksiyonuna yatkınlığın arttığı görülmektedir.
Grip nedir?
Grip belirtilerinin Kovid-19 ile çok benzer olmasıyla ilgili olarak;
ani başlangıçlı ateş öyküsü, öksürük veya boğaz ağrısı en tipik bulgularıdır. Kas ağrısı, kırgınlık ve baş ağrısı, solunum sıkıntısı da eşlik edebilir. Bu bulgular Kovid-19 ve diğer viral solunum yolu enfeksiyonlarına benzerdir. Grip virüsü en sık öksürme, hapşırma ile ortama saçılan damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşır. Hastalık, okul öncesi ve okul çağı çocuklarda daha hızlı yayılır. Okulların açılması ile grip enfeksiyonunun toplumda yayılım hızında artış gözlenmektedir. Belirtiler başlamadan 24 saat önce bulaştırıcılık başlar, sonraki 5-7 gün bulaştırıcılık devam eder. Genellikle gribin klinik belirtileri 1-2 hafta içinde tamamen düzelmektedir.
İnfluenza Artış Gösteriyor!
İnfluenzanın yoğun görüldüğü bu mevsimde birkaç gün devam eden ateş ve sonrasında öksürük, ses kısıklığı ve burun akıntısı gibi bulgular hafife almamalı ve 24-48 saat içinde doktora başvurulmalıdır.
Burundan alınan sürüntü testi ile ile tanı konulabilmektedir. Tanı 48 saat içinde konup influenza tedavisi başlanmazsa kulak enfeksiyonu, bronşit ve zaturre kaçınılmaz olabiliyor.
Çocuklarımızı ve kendimizi bu salgından nasıl koruyabiliriz?
- Hijyene dikkat edip sık sık el sabunlanmalı
- Bol bol su içilmeli ve bağışıklığın düşmemesi için beslenmeye dikkat edilmeli
- Ev sıcaklığı 22-25 olacak şekilde, ortam nemi %45-60 olacak şekilde tutulmalı.
- Burun akıntısı ve öksürük için burnu açık tutacak şekilde serum fizyolojikle burun temizliği yapılmalı
- Ses kısıklığı bu salgın durumunda bazen uzun sürebiliyor. Bu süreçte bol sıvı takviyesi yapılmalı, sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durulmalıdır.
- 2 haftadan uzun suren ses kısıklığı olursa mutlaka doktorunuza tekrar başvurulmalıdır.
- Ateş başlar ise koltukaltı 38 dereceyi geçmeden ilaç vermemeli ve mutlaka doktor kontrolüne başvurulmalıdır.