blog

Grip Salgınına Dikkat

Grip salgınına dikkat!

Dünyada ve Türkiye’de 2020 yılında pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamalar nedeniyle grip vakalarına ender olarak rastlanırken bu yıl risk gruplarındaki kişilerde grip enfeksiyonuna yatkınlığın arttığı görülmektedir.

Grip nedir?

Grip belirtilerinin Kovid-19 ile çok benzer olmasıyla ilgili olarak;

ani başlangıçlı ateş öyküsü, öksürük veya boğaz ağrısı en tipik bulgularıdır. Kas ağrısı, kırgınlık ve baş ağrısı, solunum sıkıntısı da eşlik edebilir. Bu bulgular Kovid-19 ve diğer viral solunum yolu enfeksiyonlarına benzerdir. Grip virüsü en sık öksürme, hapşırma ile ortama saçılan damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşır. Hastalık, okul öncesi ve okul çağı çocuklarda daha hızlı yayılır. Okulların açılması ile grip enfeksiyonunun toplumda yayılım hızında artış gözlenmektedir. Belirtiler başlamadan 24 saat önce bulaştırıcılık başlar, sonraki 5-7 gün bulaştırıcılık devam eder. Genellikle gribin klinik belirtileri 1-2 hafta içinde tamamen düzelmektedir.

İnfluenza Artış Gösteriyor!

İnfluenzanın yoğun görüldüğü bu mevsimde birkaç gün devam eden ateş ve sonrasında öksürük, ses kısıklığı ve burun akıntısı gibi bulgular hafife almamalı ve 24-48 saat içinde doktora başvurulmalıdır.

Burundan alınan sürüntü testi ile ile tanı konulabilmektedir. Tanı 48 saat içinde konup influenza tedavisi başlanmazsa kulak enfeksiyonu, bronşit ve zaturre kaçınılmaz olabiliyor.

Çocuklarımızı ve kendimizi bu salgından nasıl koruyabiliriz?

  • Hijyene dikkat edip sık sık el sabunlanmalı
  • Bol bol su içilmeli ve bağışıklığın düşmemesi için beslenmeye dikkat edilmeli
  • Ev sıcaklığı 22-25 olacak şekilde, ortam nemi %45-60 olacak şekilde tutulmalı.
  • Burun akıntısı ve öksürük için burnu açık tutacak şekilde serum fizyolojikle burun temizliği yapılmalı
  • Ses kısıklığı bu salgın durumunda bazen uzun sürebiliyor. Bu süreçte bol sıvı takviyesi yapılmalı, sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • 2 haftadan uzun suren ses kısıklığı olursa mutlaka doktorunuza tekrar başvurulmalıdır.
  • Ateş başlar ise koltukaltı 38 dereceyi geçmeden ilaç vermemeli ve mutlaka doktor kontrolüne başvurulmalıdır.

Pandemide Psikolojimizi Nasıl Korumalıyız ?

Küresel bir krizin içinden geçerken bu sefer konumuz sağlık…Herkesin kendini bir anda içinde bulunduğu Pandemi nedir?

Devamını Oku

Uzaktan Çalışmada Ekip İletişimi

Zekai GÖNÜL
İş Güvenliği Uzmanı

Çalışanlar için evden çalışmanın günlük ofis hayatına çekici bir alternatif olduğu bu süreçte en önemli 2 nokta ekip iletişimi ve çalışmada iletişimde kalmaktır.

Devamını Oku

OSGB Nedir ?

OSGB yani açılımıyla ortak sağlık güvenlik birimi, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlardır.

Devamını Oku

Maske Seçimi ve Kullanımı

Maske seçiminize ve kullanımında; Maskeyi takmadan önce, ellerinizi alkol bazlı dezenfektan ile temizleyin veya sabun ve su ile yıkayın.

Devamını Oku

Ev Çalışmalarında Ergonominin Önemi

Ergonomik açıdan, uygun bir çalışma ortamı, işin gerektirdiği koşullar ile işi yapan kimsenin ihtiyaçlarını karşılayan bir ortamdır.

Devamını Oku

Ergonomi Disiplini

Sevim YILMAZ
İş Güvenliği Uzmanı/Genel Müdür

Ergonomi disiplini, endüstride önem ve uygulama alanı bulurken endüstri dışında, aile yaşamına uygulanması oldukça yeni sayılmaktadır.

Devamını Oku

İSG Nedir ?

İş güvenliği, yapılan iş nedeniyle oluşabilecek her türlü uzun ve kısa vadeli sağlık problemlerini ortadan kaldırmayı amaçlar.

Devamını Oku

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Geldiğimiz Nokta

Zekai GÖNÜL
İş Güvenliği Uzmanı

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleri iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti almaları gerekiyor.

Devamını Oku

İş Kazası Nedir ?

Sevim YILMAZ
İş Güvenliği Uzmanı/Genel Müdür

İş kazası, kişinin çalışma hayatında 5510 sayılı Kanunda sayılan hallerden birinde meydana gelen ve sigortalıyı bedenen veya ruhen engelli hale getiren olaydır.

Devamını Oku

Esnek Çalışma Sisteminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İçinden geçtiğimiz bu zor günlerde, iş ortaklarımızın, çalışanlarımızın ve siz değerli paydaşlarımızın sağlığı bizim için çok önemli.

Devamını Oku