İŞYERİ HEKİMİ
İşyeri hekimi, herhangi bir işyerinde çalışan işçilerin işe bağlı olan sağlık problemleri ya da meslek hastalıkları veya kazaların neden olmuş olduğu yaralanma ve sakat kalma gibi durumların önlenebilmesi adına çalışan bir görevlidir. Ayrıca işyeri hekimleri, mesleklerini tam bağımsız bir ortamda yapmakta ve ek olarak işçilerin sağlık konusundaki hak ve bilinçlerini de geliştirmektedirler.
İşyeri hekimi adayı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetki verilmiş herhangi bir eğitim kurumundan eğitim almak zorundadır. Daha sonra da bakanlığın yapmış olduğu sınavdan başarılı olmaları gerekmektedir. Böylece İşyeri Hekimliği Sertifikası adlı belgeyi almaya hak kazanırlar.
Bakanlıkça onay almış eğitim kurumlarından eğitim almış ve yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı sınavdan başarılı olanlar işyeri hekimi ünvanına ve sertifikasına sahip olurlar. Bu sınavdan başarılı olmak için 100 üzerinden en az 70 puan almış olması gereklidir.
İşyeri hekimleri, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri kapsamında aşağıdaki görevleri yapmakla yükümlüdür;
- İşyerinde, çalışma ortamı gözetimi ve çalışanların sağlık gözetimi ile ilgili danışmanlık yapar.
- Kantin, yemekhane, soyunma odası, duş ve tuvaletlerin bakımı ve temizliği konusunda gerekli kontroller yapar ve tavsiyelerde bulunur.
- İş sağlığı, hijyen, toplu koruma yöntemleri ve kişisel koruyucu donanımı hakkında tavsiyelerde bulunur.
- İşyerindeki risk değerlendirmesi çalışmalarında görev alır.
- İşyerinde sağlığa zararlı risklerin değerlendirmesi ve önlenmesi ile ilgili mevzuata göre yapılması gereken sağlık muayenelerini yapar.
- İşyerindeki işin yürütümünde ergonomik ve psikososyal riskleri göz önünde bulundurarak, çalışanların çalışma ortamı uygunluğu hakkında araştırmalar yapar.
- Gece vardiyaları dahil tüm çalışanların sağlık gözetimini yapar.
- İşyerinde bulaşıcı hastalıkların kontrolü için yayılmayı önlemek ve bağışıklamayı sağlamak için portör muayenelerinin yapılmasını sağlar.
- Sağlık gözetimi sonuçlarına göre, bulunması halinde iş güvenliği uzmanı ile işbirliği yaparak gerekli ölçümlerin yapılmasını ister ve değerlendirir.
- Sağlık gözetimi konusunda çalışanları bilgilendirir.
- Bulunması halinde iş güvenliği uzmanı ile işbirliği yaparak, yıllık çalışma planı ve yıllık değerlendirme raporu hazırlar.
- İş sağlığı, hijyen ve ergonomi ile ilgili eğitimlerin verilmesi için ilgili kişilerle işbirliği yapar.
- Çalışanlara genel sağlık konularında eğitim verir ve bu eğitimlerin devamlılığını sağlar.
- İş kazaları veya meslek hastalıklarının azalmasına yönelik çalışmalarda bulunmak.
- Yeni teknolojinin sağlık bakımından değerlendirmesini yapar ve test edilmesini sağlar.